Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Χριστιανισμός.

Η γέννηση και η επικράτηση μιας θρησκείας.

Θεματική ενότης – Σχόλια.

Επειδή τα τελευταία άρθρα μας, τα οποία είναι τα πρώτα μιας μακράς σειράς δημοσιεύσεων στα πλαίσια της θεματικής ενότητας «Χριστιανισμός: η γέννηση και η επικράτηση μιας θρησκείας», έχουν ταξινομηθεί στις καταχωρήσεις της Google κατά τρόπο ανορθόδοξο, για την διευκόλυνση των αναγνωστών θα παραθέσουμε στο τέλος αυτού του σύντομου σημειώματος τις URL διευθύνσεις των συγκεκριμένων άρθρων. Στα άρθρα αυτά περιγράφουμε και αναλύουμε την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία τις παραμονές του Χριστιανισμού, κατάσταση από άποψη κοινωνική, οικονομική, ηθική, θρησκευτική, όπως επίσης και των φιλοσοφικών ρευμάτων και της ψυχολογίας των μαζών της εποχής εκείνης. Στην συνέχεια θα περιγράψουμε την κοινωνική σύνθεση και τους εθνικοκοινωνικούς αγώνες της μικρής ρωμαϊκής επαρχίας, στην οποία γεννήθηκε η νέα θρησκεία, για να περάσουμε στο κυρίως θέμα, τον Χριστιανισμό, ξεκινώντας από το λεγόμενο Χριστολογικό πρόβλημα. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό της γέννησης, της εξέλιξης, της μετεξέλιξης και της τελικής επικράτησης μιας θρησκείας, που είτε μας αρέσει, είτε όχι, η εμφάνιση της αποτέλεσε σταθμό στην παγκόσμια ιστορία. Θα εξετάσουμε και θα απαντήσουμε στο πως και γιατί γεννήθηκε ο Χριστιανισμός, στο πως και γιατί ξαπλώθηκε σ’ ολόκληρη την αυτοκρατορία, κάτι που δεν πέτυχαν άλλες ανατολικές θρησκείες, στο πώς και γιατί στην πορεία της άλλαξε μορφή και περιεχόμενο, καθώς και μια σειρά από άλλα ερωτήματα που σχετίζονται με την θρησκεία εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Με εργαλείο τον ορθολογισμό, βασιζόμενοι σε ιστορικές πηγές και στα έργα και μελέτες πολύ γνωστών και διακεκριμένων ιστορικών και ερευνητών, αλλά και στα Ευαγγέλια, για την αξία και την χρησιμότητα των οποίων ως πηγών κάναμε εκτενή  αναφορά στο άρθρο «Χριστιανισμός: η ανατομία μιας θρησκείας» (δημοσίευση Μαρτίου) θα επιχειρήσουμε μια όσο πιο δυνατόν αντικειμενική περιγραφή της ιστορικής πορείας του Χριστιανισμού, προσθέτοντας όπου χρειάζεται και τις δικές μας προσωπικές παρατηρήσεις. Η προσέγγισή μας στο συγκεκριμένο θέμα πιθανότατα δεν θα είναι αρεστή ούτε στους πιστιοκράτες, σ’ εκείνους που δέχονται την επίσημη εκκλησιαστική εκδοχή για τον Χριστιανισμό, ούτε σ’ εκείνους που a priori απορρίπτουν κάθε τι που έχει σχέση με την θρησκεία και συνεπακόλουθα και τον Χριστιανισμό. Οι θρησκείες ούτε από τον ουρανό κατεβαίνουν, ούτε κάποια υπέρτατη δύναμη τις στέλνει. Είναι δημιουργήματα των ανθρώπων, κοινωνικά φαινόμενα, τα οποία αντικαθρεφτίζουν  τις σε κάθε εποχή επικρατούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όρους και καταστάσεις. Η πίστη μπορεί να κάνει «θαύματα», όμως, ας μην ξεχνάμε ότι εκεί που μπαίνει η πίστη, από εκεί βγαίνει η λογική.
Από την άλλη μεριά το να απορρίπτει κανείς αβασάνιστα, με κλειστά μάτια και σφραγισμένα νου και αυτιά, τέτοιου είδους ιστορικά φαινόμενα, δεν προσφέρει τίποτε θετικό, δεν προάγει τίποτε άλλο παρά μόνον την προκατάληψη. Και η προκατάληψη, όπως ευφυώς παρατήρησε ο Λασκαράτος, τον οποίο εν προκειμένω ελαφρώς θα παραφράσουμε, «θα βλάψει περισσότερο εσάς παρά αυτούς τους οποίους απορρίπτετε». Διαβάστε λοιπόν, και σκεφθείτε. Και αφού σκεφθείτε δεχθείτε ή απορρίψετε. Αλλά μην κάνετε ούτε το ένα ούτε το άλλο χωρίς πρώτα να σκεφθείτε. Έτσι κι αλλιώς θα βγείτε κερδισμένοι. Θα μάθετε πράγματα τα οποία ίσως αγνοείτε. Και η γνώση, όπως γράφουμε στην προμετωπίδα του ιστολογίου, είναι δύναμη. Μία δύναμη που πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία των πολλών, και να μην μένει κλεισμένη στα κεφάλια των λίγων και των «εκλεκτών», των «σοφών» που πολλές φορές αποδεικνύονται μάλλον σοφούλιακες παρά σοφοί. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους αναγνώστες που μου επεσήμαναν το πρόβλημα της καταχώρησης των άρθρων, και μου έδωσαν έτσι την δυνατότητα να σκαρφιστώ αυτόν τον τρόπο για να τα δημοσιοποιήσω μ’ αυτό το «τέχνασμα», εάν βεβαίως η Google μας κάνει την τιμή να συμπεριλάβει το παρόν άρθρο στις καταχωρήσεις της.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εντός και εκτός Ελλάδος αναγνώστες του ιστολογίου για την ανταπόκριση τους στις δημοσιεύσεις μας. Αυτό μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε, θυσιάζοντας μέρος από την προσωπική μας ζωή. Γιατί το γράψιμο για εμάς και η μετάδοση των όποιων γνώσεων αποκτήσαμε μετά από μία μακριά πορεία αναζητήσεων και μελετών, είναι ζωή, και η ανταπόκρισή σας, η καλύτερή μας ανταμοιβή για τα όσα με υπευθυνότητα, ακρίβεια και αντικειμενικότητα γράφουμε. Ή τουλάχιστον προσπαθούμε έτσι να γράψουμε.
          Για να γυρίσουμε στο θέμα μας, οι διευθύνσεις στις οποίες μπορείτε να βρείτε τα άρθρα για τα οποία γίνεται λόγος στο σημείωμά μας αυτό είναι οι εξής:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου